Gépjárműtechnika

Gépjármű OBD2 hibakódok 1. rész

Sokan fordultak hozzám, hogy segítsek a hibakódok értelmezésében. Erre való tekintettel, kigyűjtöttem P betűvel kezdődő OBD2 hibakódok listáját. A lista természetesen bővülni fog, ahogy az idő engedi közzé fogom tenni további részek formájában.

Műszerfal visszajelző ikonok

Bizonyára jó néhányunkkal előfordult már, hogy felgyulladt a műszerfalon egy kis lámpácska és fogalmunk sem volt arról, hogy vajon mi lehet az. Igyekeztünk összefoglalni a legfontosabbakat egy kis technikai segítséggel megspékelve.

A részecskeszűrő, más néven FAP, DPF.

A diesel üzemű motor füstölt, füstöl és mindig is füstölni fog. Ennek legfőbb oka, hogy míg a benzines gépjárműveknél az üzemanyagot rendszerint a szívócsőbe porlasztják (így lehetősége van alaposan összekeveredni a beszívott levegővel), addig a diesel üzemű gépkocsinál közvetlen az égéstérbe porlasztják a gázolajat, ahol szinte azonnal meggyullad...

A gyújtógyertya feladta, felépítése, gyertyaképek

A motor optimális működése érdekében nagyon fontos a gyújtógyertya megfelelő mérete és hőértéke. A nem helyesen kiválasztott gyertya a motorban működési zavarokat eredményezhet, melynek következménye a megbízhatatlan működés...

A befecskendező rendszerek fejlődése

Néhány gondolat arról, hogyan fejlődtek a befecskendezési rendszerek a belsőégésű motorokban.

A szervokormány működési elve

Először a nehézgépek, a kamionok valamint buszok körében terjedtek el a szervokormánygépek annak érdekében, hogy a kormányzási erőt a lehető legnagyobb mértékben tudják csökkenteni. Napjainkban szinte csak olyan gépjárművet gyártanak, melyek rendelkeznek ezen felszereltséggel.